a

efthymiopoulos.eu

  /  STRATEGIC AFFAIRS   /  ΝΑΤΟ: Αξιολογώντας τα πρώτα αποτελέσματα της Άτυπης Συνόδου.

ΝΑΤΟ: Αξιολογώντας τα πρώτα αποτελέσματα της Άτυπης Συνόδου.

Τα πρώτα αποτελέσματα κατά την άτυπη σύνοδο των Υπ. Εξωτερικών κρατών-μελών του Βόρειο-Ατλαντικού Συμφώνου μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά μέσω πρωτοβουλιών, και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις ουσιαστικά. Τα δύο νέα και βασικά δεδομένα είναι 1) η προτροπή των Η.Π.Α μέσω ΝΑΤΟ να οριοθετήσουν την νέα τους πρόθεση να ενισχυθεί το Σύμφωνο ως το πλέον σημαντικό πολιτικό-στρατιωτικό φόρουμ διαλόγου και διαπραγμάτευσης για θέματα ασφάλειας πολιτικής και στρατιωτικής 2) η δήλωση των Η.Π.Α και συμφωνία των Συμμάχων για πολιτική πρωτοβουλιών ώστε να ενταχθεί τόσο η Ρωσία ξανά στο πλαίσιο διαλόγου ΝΑΤΟ-Ρωσίας (ΝRC), όσο και τα θέματα με αυτή Γεωργία, Ουκρανία. 3) Πρωτοβουλίες σχετικά με το Αφγανιστάν και προοπτικές νέων πολιτικών για εξεύρεση λύσης, πολιτικά και στρατιωτικά στα πλαίσια διαλόγου 4) η νέα πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβουν οι Η.Π.Α σχετικά με το Ιράν για συμμετοχή στους κόλπους διαλόγου του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την αποτροπή ενός ψυχροπολεμικού διαλόγου που όπως έχει αποδειχτεί μπορεί να αποφέρει μόνο αστάθεια.

Τα τρία νέα αυτά στοιχεία πιστεύεται πως θα συνυπάρξουν ως θεματολογίες ανάμεσα από άλλες όπως η πρόταση διαπραγμάτευσης για ένα νέο στρατηγικό πλάνο στην σύνοδο των αρχηγών κρατών στο Κίελο-Στρασβούργο τον επόμενο μήνα (Απρίλιο 2009).

Στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία ξετυλίγεται μέρα με την μέρα η διαμόρφωση μιας εξωτερικής πολιτικής εθνικής αλλά και πολυεθνικής στα πλαίσια του ΝΑΤΟ χρειάζεται να οριστεί. Κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση δεν έχει την ευχέρεια να πρωτοστατήσει με ριψοκίνδυνες πολιτικές που μπορούν να παρερμηνευτούν και να παροτρύνουν τα κράτη-μέλη σε νέες δαπάνες για αμυντικές πολιτικές. Πολιτικές οι οποίες θα έχουν και αντίκτυπο στην διεθνή ασφάλεια με αποτέλεσμα την εκ’ νέου μελέτη για παροχή οικονομικών πόρων για νέα προγράμματα ασφάλειας.

Ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται πως με την υφιστάμενη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική κατάσταση στα πλαίσια της Βόρειο-Ατλαντικής συμμαχίας δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να πρωτοστατήσει σε νέες πρωτοβουλίες, σημαντικές, καθώς ορίζονται από τα κράτη-μέλη της, τα οποία και συμφωνούν μεταξύ τους. Στην Σύνοδο των Αρχηγών-Κρατών του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα θα συμφωνηθεί η διοικητική και επιχειρησιακή εξέλιξη του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, θα συμφωνηθεί ή έως τώρα διεύρυνση της Συμμαχίας που θα προσκαλέσει την Αλβανία και Κροατία να συμμετάσχουν από τον Ιούνιο (επίσημη τελετή ένταξης των κρατών στο ΝΑΤΟ),καθώς επίσης και η οικονομική αναδιάρθρωση της Συμμαχίας και η αξιολόγηση της πολιτικής πορείας σε στρατηγικό πλαίσιο της Συμμαχίας,

Σε εθνικό επίπεδο τα πρώτα αποτελέσματα με τα οποία καθόρισε η Υπουργός Εξωτερικών ως κεφαλαιώδους σημασίας και ουσιαστικά ως προς την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, δίνει το στίγμα της σημαντικότητας των θεμάτων που εξετάστηκαν και αποτελούν προπομπό για την Σύνοδο της Συμμαχίας.

Βασικότερο από τα στοιχεία που ανέφερε η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών ήταν το σημείο εκκίνησης που πρέπει να είναι πέραν των αξιών της Συμμαχίας και τα κοινά εθνικά συμφέροντα.

Ίσως τελικά το βασικότερο των θεμάτων να είναι να οριστούν και να καταγραφούν σε ένα ανανεωμένο στρατηγικό πλάνο τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, επιχειρησιακά, διοικητικά συλλογικά συμφέροντα της Συμμαχίας Έτσι πιθανολογείται πως το ΝΑΤΟ θα ορίζει τον πολιτικό και στρατιωτικό χάρτη διαπραγμάτευσης σε όλους τους τομείς και θα καθορίζει τις μέλλουσες πολιτικές, δεδομένων και των στοιχείων που προσδίδουν αστάθεια του περιβάλλοντος ασφάλειας.

© Presscode Network

Δρ. Μάριος Ευθυμιόπουλος

Ο Δρ. Μάριος-Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος είναι Αριστούχος Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης και Υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Εξειδικεύεται στις διεθνείς σχέσεις και συγκεκριμένα στην στρατηγική πολιτική, τις πολιτικές του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Το βιβλίο του «Το ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα: Η ανάγκη για ένα νέο στρατηγικό πλάνο και η διεύρυνση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας», από τις Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε., αποτελεί την πιο πρόσφατή του έρευνα, η οποία είναι αποτέλεσμα της Διδακτορικής του Διατριβής.

Tο παρών άρθρο δημοσιέυτηκε και στησελίδα του Modern Diplomacy (http://presscode.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6000:2009-06-26-15-12-26&catid=95:marios-efthymiopoulos&Itemid=378).